Yritykset ja talous

Vaikka Klinikka 1 on nimenomaan lääkäriasema, haluamme tukea asiakkaitamme hyvin kokonaisvaltaisesti. Jos yrittäjä on uneton ja stressaantunut, on joskus tärkeää katsoa myös yrityksen asioita. Ehkä ongelma ja ratkaisut uniongelmiin löytyvät sieltä.

Yleisesti ottaen työ ja talousasiat eivät saisi koskaan täyttää koko päätä. Jokaisella on yksilöllinen stressinsieto ja voimavarat. Kun niitä testataan liikaa, niin suoritus alkaa radikaalisti heiketä kaikilla elämän osa-alueilla. Täten pitäisi aina tehdä tehdä työtä niin, että Sinun olisi mahdollista tehdä vielä vähän enemmän, mutta älä tee. Mene mieluummin kotiin puolisosi ja lastesi luo, anna aikaa
perheelle tai harrastuksillesi.

Tämä on helppo sanoa, vaikeampi toteuttaa. Kuitenkin kovan stressin alla suoritukset oikeasti huononevat, luovuus katoaa ja tulee tehtyä tyhmiä päätöksiä. Yritys ei aina menesty sillä, että vain lapioidaan kovempaa.

Yrittämiseen liittyy aina riskejä. Siksi riskien hallinta on tärkeää niin töissä kuin kotonakin. Kaikilla tulisi olla sen verran säästöjä, ettei koskaan joutuisi kalliiden pikavippien varaan. Joskus on pakko kiristää vyötä sen verran, että tämä välttämätön kassa syntyy. Jos varoja on syntynyt niin paljon, että niitä voi sijoittaa pahan tai hyvän päivän varalle, ei niitä yleisesti ottaen kannata makuuttaa pelkällä säästötilillä. Joskus taloudessa on kuitenkin poikkeavia aikoja, jolloin varovaisuus on paikallaan. Juuri nyt saattaa olla sellainen aika.

Klinikka 1 ei voi antaa sijoitusneuvontaa, mutta nyt meillä on käsillä harvinaislaatuinen
tilanne, jossa uudentyyppinen virus on levinnyt maailmanlaajuisesti. Korona virusta ei voi pitää kaikkein vaarallisimpana yksittäiselle potilaalle, jos mittapuuna käytetään vaikkapa ebolaa, mers- tai sars viruksia, mutta ikävintä on sen laaja leviäminen. Koronavirus on jo nyt ylittänyt edellämainittujen sairauksien tautimäärät ja laajuuden. Koronavirus aiheuttaa mittavat taloudelliset vaikutukset. Siihen kannattaa varautua.

Taloudellinen tilanne on nyt heikentynyt todella nopeaan tahtiin ja tiputtanut kursseja. Tällä hetkellä lienee varmaa, että maailmantalouden häiriöt jatkuvat toistaiseksi hyvin voimakkaina, ainakin siihen asti että viruksen leviäminen saavuttaa jonkinlaisen tasapainon. Ikävimmässä skenaariossa tasapaino löytyy vasta silloin kun virus on levinnyt niin laajalle, ettei karanteenimääräyksistä ole enää hyötyä vaan yhteiskunnan toiminta asetetaan etusijalle leviämisen estämisen sijasta. Me Klinikka 1:llä keskitymme seuraamaan tautitilannetta ja kuinka voisimme suojella ja hoitaa potilaitamme parhaalla mahdollisella tavalla. Talousasioita seuraaville annan vinkkinä katsoa asioita hyvin laajasta perspektiivistä ja aikajänteestä, verrata maailmantapahtumia eri kriisien yhteydesssä, esim. 2009 finanssikriisiä, ja millainen talousvaikutus niillä on ollut.

Suomessa tullaan siirtymään lähipäivien ja viikkojen aikana pandemian hoidossa uusille "portaille". Hallitus on julistanut Suomeen poikkeustilan ja valmiuslaki otetaan käyttöön. Tämä tulee vaikuttamaan hyvin monien yritysten toimintaan. Todennäköisesti suurimmat heilahtelut ja otsikot lehdissä nähdään nyt kevään ja kesän aikana. Tämän jälkeen siirrytään taas uuteen normaaliin ja tulee jotain muuta mietittävää. Eli kannattaa ottaa rauhallisesti, yrittää nyt lähinnä miettiä miten selviää kustakin päivästä ja noin puolen vuoden levottomasta talousjaksosta.

Neuvo lomautusten suhteen: jos yrityksenne joutuu lomauttamaan työntekijöitä niin antakaa mahdollisuus työntekijöille, joilla on sydän- tai keuhkosairauksia, korkea ikä tai muita vastaavia
syitä olla ensimmäisenä lomautettavien joukossa. Puolestaan perusterveet nuorehkot työntekijät voisivat jatkaa työntekoa ja olla siitä tyytyväisiä.

Jos olet yrittäjä, tai muuten elämäntilanteesta johtuen haluat keskustella jonkun luotettavan
henkilön kanssa, on Klinikka 1 henkilökunta käytettävissä. Pienenä perheyrityksenä huolehdimme itse myös taloudenhoidosta, ja myös sitä kautta meille on kertynyt omakohtaista näkemystä
pienyrityksen johtamisesta.


Esa TahvanainenYritysten neuvonta, talous- ja tilastotiede, todennäköisyyslaskenta,
henkilöstöhallinto ja liikkeenjohtaminen.