12.7.2022 Koronatilanne

Koronaviruksia on edelleen runsaasti liikkeellä ja sairastumisen vaara ei ole minnekään kadonnut. Oman harkinnan mukaan kannattaa käyttää maskia ja miettiä liikkumistaan. Ihmistungoksessa on suurin riski sairastua. Muitakin flunssa-, vatsatauti-, ja influenssaviruksia on liikkeellä taas.

Lääkäriasemalla käytämme maskeja tilannekohtaisen arvion perusteella, lähinnä potilaiden suojaksi. Potilaskin voi esittää oman toiveensa. Älä varaa aikaa netissä, jos epäilet koronatartuntaa. Hoidamme jokaisen potilaan, mutta mietitään yhdessä se paras ja turvallisin tapa.
Perussuojautuminen lähtee siitä, ettei kukaan koronaa epäilevä tulisivastaanotolle, vaan hoidetaan etänä puhelimella tai videoyhteydellä.

Suosittelemme ottamaan rokotteet viranomaisohjeiden mukaisesti. Neljänsiä rokotteita annetaan ihmisille porrastetusti. Varsinkin iäkkäämmillä rokotteen suojateho laskee jo muutamissa kuukausissa, mutta aina rokotuksesta ja sairastetusta taudista jonkinlaista suojaa jää. Yleisellä tasolla kaikkien sairauksien suhteen toistetut rokotukset antavat aina yhä paremman suojan.

Jos epäilet koronavirustartuntaa, voit tehdä kotitestin tai hakeudu maksuttomaan koronavirustestiin, joita tällä hetkellä tarjoaa mm. 9-Lives. Sairausepäilyssä on oikeutettu Kela-korvaukseen joka kattaa kustannuksen edullisimmissa testipaikoissa.

Matkustamisen osalta määräyksiä on koko ajan vähennetty maailmanlaajuisesti mutta kannattaa aina tarkistaa kohdemaan tiedot sekä kysyä vakuutusyhtiöstään etukäteen kuinka tulee toimia ja mitä vakuutus korvaa, jos sairastuu.

Tällä hetkellä ei ole käytännössä enää karanteeneja eikä tartuntapäivärahoja, määräaikainen laki työterveyshuollon mahdollisuudesta tehdä lausuntoja tartuntatautipäivärähään on päättynyt, ellei sitten hallitus esitä sille jatkoa jossain vaiheessa. Käytännössä koronaa hoidetaan siis kuten muitakin tartuntatauteja.

Koronaneuvonta: 09 310 10024 (Helsinki), 09 839 50 000 (Vantaa), 09 816 3450 (Espoo)

Netissä: omaolo.fi (vain helsinkiläiset) tai koronabotti.hus.fi (Uudenmaan asukkaat)

12/07/2022 Corona situation

There are still plenty of corona viruses on the move and the risk of getting sick has not disappeared anywhere. At your own discretion, you should wear a mask and think about your movement. In the crowds you have the highest risk of getting sick. Other flu-, stomach flu-, and influenza viruses are on the move again.

At our medical center, we use masks based on a situational assessment, mainly to protect patients. A patient can make his own request. Do not book an appointment online if you suspect corona infection. We treat every patient, but let's think together about the best and safest way. Basic protection starts from the fact that no one who suspects corona comes to the reception, but is treated remotely by phone or video connection.


We recommend taking the vaccines according to the official instructions. Fourth vaccines are given to people in stages. Especially in the elderly, the protective effect of the vaccine decreases within a few months, but there is always some kind of protection from the vaccination and the contracted disease. In general, for all diseases, repeated vaccinations always give better and better protection.

If you suspect coronavirus infection, you can take a home test or apply for a free coronavirus test, which is currently offered by e.g. 9-Lives. In case of suspected illness, you are entitled to Kela compensation, which covers the cost at the cheapest test locations.

Regarding travel, regulations have been reduced all the time worldwide, but you should always check the destination country's information and ask your insurance company in advance how to proceed and what the insurance will cover if you get sick.

At the moment, there are practically no more quarantines or infectious disease allowances, the temporary law on the possibility of occupational health care to make statements on the infectious disease allowance has ended, unless the government proposes an extension to it at some point. In practice, corona is therefore treated like other infectious diseases.

To get more information about coronavirus call 09-31010024
(Helsinki), 09 839 50 000 (Vantaa) or 09 816 3450 (Espoo)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KORONAVIRUKSESTA

Esa Tahvanainen, viimeinen päivitys 12.7.2022

Tilanne rauhoittui Suomessa kesällä ja alkusyksystä 2021, syksyn mittaan hieman löysempi koronakuri ja ensimmäisten rokoteannosten heikentynyt suojateho saivat aikaan delta-variantin aiheuttaman koronatapausten lisääntymisen. Seuraavaksi tuli entistäkin herkemmin tarttuva omikron-variantti. Koronarajoitusten poistuttua viruksia on ollut todella paljon liikkeellä mutta nuoret ja työikäinen väestö on rokotusten ja runsaan sairastamisen jälkeen selvinnyt taudista suhteellisen pienin ongelmin. Sen sijaan erityisesti puutteellisesti rokotettu ja perussairauksia omaava vanhempi väestö on vaarassa. Kuolemantapauksilla mitattuna tämä vuosi on ollut kaikista pahin.

Ottakaa koronarokotteet, käyttäkää tarvittaessa maskia ja vähentäkää turhaa liikkumista väkijoukossa. Jos et ole riskiryhmää et ehkä sairastu vakavasti, mutta jälkioireisto voi olla tosi ikävä ja pitkäaikainen. Suojautumalla vähennät myös toisten ihmisten riskiä. Tällä hetkellä suuri osa iäkkäimmistä ja pahimmista riskiryhmistä on saanut jo neljännenkin rokotteen. Tilanne on edelleen paha sairaaloissa ja kiireettömiä leikkauksia joudutaan lykkäämään.

Rokottamisen jälkeen saat myös koronapassin, joka helpottaa matkustamista. Rokotteista voi olla haittavaikutuksia, mutta niiden riskit on paljon pienemmät kuin itse taudin.

Yleistä viruksesta ja sen hoidosta

Kiinassa todettiin joulukuussa 2019 keuhkokuumetapauksia, joiden aiheuttajaksi tunnistettiin pian uusi koronavirus (2019-nCoV). Ilmeisesti kyseistä virusta on ollut liikkeellä jo aiemminkin, joten viruksen alkuperä ei ole täysin selvillä. Muitakin koronaviruksia on. Pari lieviä oireita aiheuttavaa kantaa on kiertänyt vaikka kuinka pitkään aiheuttaen muutaman prosentin ns. tavallisista flunssista. Vaarallisia koronaviruksia tunnettiin aiemminkin, kuten MERS ja SARS. Mers koronaviruksen kantajina toimivat kamelit ja dromedaarit, eikä se helposti tartu ihmisten välillä, tautia esiintyy lähi-idässä. Sars aiheutti vakavan epidemian ja kuten Mers aiheutti selvästi nykyistä virusta vakavamman taudin. Näitä kahta tautia vastaan kehiteltiin lääkkeitä ja rokotteita, mutta kun ne saatiin kuriin, mielenkiinto lopahti. Tästä työstä jäi kuitenkin jäljelle osaamista ja mm. rokoteaihioita, joista on kehitetty useita hyviä rokotteita. Itse asiassa rokotteiden kehittely onnistui uskomattoman hyvin ja näistä rokotteista on päästy valitsemaan tehokkaimmat ja turvallisimmat laajaan käyttöön.

Koska koronaan tehoavien lääkkeiden kehitys on ollut puolestaan hyvin hidasta, epidemian taltuttaminen on perustunut ja näillä näkymin tulee perustumaan kattavaan väestön rokotesuojaan. Sivun alaosassa mainitaan uutinen Molnupivavirista ja myöskin hyytymisen estolääkityksestä ja mm. kortisonista on ollut hyötyä taudin hoidossa.

Terveyden-ja hyvinvoinninlaitos seuraa tilannetta Euroopan tautivirasto
ECDC:n ja Maailman terveysjärjestön WHO:n kanssa. WHO on julistanut taudin pandemiaksi. Alla on linkki THL:n tiedotteeseen:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset...

Virus leviää edelleen nopeasti ympäri maailmaa. Suureksi ongelmaksi ovat muodostuneet eri muunnokset alkuperäisestä viruksesta. Suomessa juuri nyt leviävä deltamuunnos sekä leviää herkemmin ja on myös alkuperäistä vaarallisempi. Viruksen leviämisestä ja viranomaisten ohjeista saa paljon tietoa kaikista tiedotusvälineistä.

Avohoidossa koronaviruspotilasta hoidetaan käytännössä kuten influenssapotilasta. Lepoa, juotavaa ja särkylääkettä, mieluiten parasetamolia, joka ei sotke veren hyytymisjärjestelmää ja on parempi munuaisille. Kuitenkin lieväoireiset potilaat voivat käyttää muitakin särkylääkkeitä. Mikäli sinulla on vakavia yleisoireita, kuten hengitysvaikeuksia, korkeaa kuumetta tai muita sairauksia, ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaisiin. Koronavirukseen ei ole toistaiseksi avohoitoon sopivia lääkkeitä myytävänä Suomessa, mutta tilanne voi muuttua mm. Molnupivarin myötä. Tehohoitopotilaille on käytetty mm. Remsedeviiriä.

Tärkein/tehokkain lääkkeellinen asia potilaiden hoidossa on verisuonitukosten esto. Tätä varten annetaan mm. Klexane pistoshoitoa tai myöhemmin muuta tukosten estoon sopivaa valmistetta nyt myös avohoidossa oleville riskipotilaille. Raajoja kannattaa liikutella ja pitää kohoasennossa. Keuhkojen toiminnan kannalta vatsallaan oleva asento on paras vaikeasti sairaille. Kortisonia suositellaan tällä hetkellä annettavaksi vasta siinä vaiheessa kun happi- ja tehohoitoakin. Aiemmin annettuna se heikentää immuunivastetta, tehohoitotilanteessa liiallinen immunovaste pitää puolestaan rauhoittaa.

Kaiken kaikkiaan tautiin on kuollut alle 2 % sairastuneista, lievemmin sairastuneiden määrää ei edes tiedetä. Tauti on erityisen vaarallinen iäkkäille ja muille riskiryhmille. Koronaviruksen aiheuttama uhka on merkittävä, koska ihmisillä ei ole virusta kohtaan aiempaa immuniteettia. Virus leviää edelleen nopeasti ja sairastuttaa suuria määriä ihmisiä samanaikaisesti. Tämä häiritsee edelleen koko yhteiskunnan toimintaa. Pyrkimyksenä on hidastaa viruksen leviämistä niin etteivät kaikki sairastuisi siihen samaan aikaan, jotta terveydenhuolto pystyisi auttamaan kaikkia ja ehdittäisiin rokottaa ihmiset.

TUTKIMUSTIETOA

Rokotteet pystyttiin kehittämään nopeasti, apuna olivat mm. rokoteaihiot, joita aiemmin kehitettiin MERS- ja SARS-viruksia vastaan. Koronavirusta vastaan testataan ja kehitetään myös lääkkeitä. Tällä hetkellä tutkinnassa on noin 150 eri lääkettä. Osa on mainittu tässä:

Hyvä lähde tuoreimpaan tutkimustietoon löytyy USA:n National Institute of Health sivuilta:

Siellä kerrotaan mm. juuri alkaneista kliinisistä lääketutkimuksista remsedevirillä

sekä rokotetutkimuksista

https://www.nih.gov/news-events/news-releases/nih-...

Turussa suomalainen yritys odottaa lääkeaineelle viranomaishyväksyntää ARDS:n, eli keuhkojen pettämisen hoitoon tehohoitopotilailla. ARDS on yleisin kuolinsyy koronaviruksen ja monen muun keuhkoinfektion yhteydessä. Kyseessä on beetainferferoniin perustuva biologinen lääke, joka vahvistaa keuhkojen soluseinämiä.

Review artikkeli koronaviruksesta ja taudin hoidosta:

Eräs hyvin mielenkiintoinen asia on koronaviruksen ja ACE2-entsyymin yhteys. Koronavirus menee solun sisään ACE2-entsyymin avulla. Kyseistä entsyymiä esiintyy mm. keuhkoissa, verisuonissa, munuaisissa ja suolistossa. Viruksen piikkimäinen pinta-antigeeni tarttuu entsyymiin ja laukaisee proteolyyttisen reaktion, joka vie viruksen solun sisään.Aiheesta on tulossa tutkimuksia, mutta vielä ei tiedetä vaikuttavatko esimerkiksi nykyiset ACE-estäjät tai AT2-reseptorisalpaajat viruksen lisääntymiseen tai keuhkojen toimintaan taudin aikana, ja mihin suuntaan? Tällä hetkellä vaikuttaa siltä että ACE-estäjät olisivat hyödyllisiä, mahdollisesti vähentäessään keuhkojen reakointia virukseeen ja suojaamalla verisuonten seinämiä.

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/...

https://www.news-medical.net/news/20200429/ACE-inh...

Toistaiseksi paras neuvo on jatkaa aiempaa lääkärin määräämää lääkitystä.

Vanha malarialääke klorokiini (ja sen vähemmän toksinen versio hydroksiklorokiini) rauhoittavat myös immunologisia reaktioita ja estävät viruspartilleleiden sisäänottamista soluihin soluviljelmissä.
Kiinalainen asiantuntijaraati suositteli sen käyttöä koronaviruspotilaille. Tutkimuksissa
lääkkeen käyttö on yhdistynyt lisääntyneeseen kuoleman riskiin, erityisesti sydämen rytmihäiriöihin, ja kun siitä ei toisaalta saatu uusissa tutkimuksissa mitään hyötyä ei sitä suositella enää lainkaan.

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.16...

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/f..

Arvovaltaisessa Cell lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tavalliset kolesterolilääkkeet,statiinit, olivat suojanneet koronaviruspotilaita ja kuolleisuus niitä käytäneillä oli huomattavasti verrokkeja alhaisempi. Kyseessä oli tilastollinen analyysi, ei kaksoissokkona tehty hoitokokeilu, millä asia voidaan todistaa. Siksi statiinien lisäämistä koronavirusten hoitoon ei voida virallisesti suositella, mutta näillä näkymin ei kannata ainakaan keskeyttää olemasssa olevaa lääkitystä. Statiinien tiedetään entuudestaan suojaavan pieniä verisuonia ja vähentävän niissä tulehdusreaktioita, sen lisäksi että ne alentavat kolesterolipitoisuutta ja tukostaipumusta. Asiasta on käynnistetty useita tutkimuksia, joilla pyritään suoraan osoittamaan sama asia.

https://www.cell.com/cell-metabolism/pdf/S1550-413...

Julkaisun mukaan statiinit nostavat myös ACE2 reseptoritasoja, jolloin lisähyötyä ei enää tullut ACE-estäjien tai AT2-reseptorisalpaajien käytöstä. Tutkimisen arvoista on myös viite siitä että statiinit estäsivät koronaviruksen pääsyä soluihin suoraan sitoutumalla koronaviruksen pääasialliseen proteaasiin, jota se siis käyttää hyökkäyksessään soluun.

Viruksen sisäänpääsyyn vaikuttaminen lääkkeillä lienee yksi päätutkimuskohteista hoitoa haettaessa. Siinä voitaisiin käyttää geeniteknologisesti valmistettua liukoista ACE2-entsyymiä, Spike-vasta-aineita tai estää transmembrane protease serine 2 (TMPRSS2) aktiviteettia.

Remsedeviiri ja hydrokortisoni

Vakavasti sairastuneita tehohoitopotilaita on hoidettu remsedeviirin ja hydroksikortisonin yhdistelmällä. Ne kuuluvat jo normaaliin hoitoprotokollaan sairaaloissa. Mutta tärkein/tehokkain lääkkeellinen asia potilaiden hoidossa on verisuonitukosten esto

Molnupavavir

Ensimmäinen suun kautta otettava suoraan koronavirukseen pureva lääke on saanut myyntiluvan Englannissa. Kyseessä on nukleotidi analogi, jota virus käyttää monistuessaan. Analogi voidaan lukea kahdella eri tavalla, ja virus ei huomaa sen aiheuttamaa lukuvirhettä. Kasaantuvat virheet aiheuttavat mutaatiokatastrofin virukselle. Lääke vähensi kliinisessä tutkimuksessa sairaalaan päätymisen ja kuoleman riskiä noin 50 % korkean riskin potilailla. Kannattaa kuitenkin muistaa että rokottaminen on yhä tehokkain tapa, mutta hienoa että vihdoin myös lääkerintamalta kuullaan edistystä.


Tulevaisuus

Uskon, että pahin vaihe koronaviruksen aiheuttamassa pandemiassa on suomalaisten osalta pian ohi. Optimismi rokotteiden osalta on suurelta osin toteutunut, vaikka tuotannon ja jakelun aikatauluissa on ollut haasteita eivätkä ne ole estäneet lievää tautimuotoa. Koronapotilaita on opittu hoitamaan ja lääkkeitäkin alkaa ilmaantua. Ilman rokotteita ja muita toimia kuolleiden määrä olisi ollut todennäköisesti kymmenkertainen nykyiseen verrattuna.

Koronarokotteet saatiin ennätysajassa käyttöön. Koronavirusta vastaan on kehitetty runsaasti rokotteita maailmalla, myös perinteisin tavoin.

Vaccination strategies to combat novel corona virus SARS-CoV-2 - ScienceDirect RNA ja vektorivälitteisten rokotteiden suurin etu on ihmiskehon valjastaminen rokotetehtaaksi. Moni valmistuksen välivaihe ja resurssi jää pois. Toisaalta tähän uuteen teknologiaan liittyy osin tuntemattomia riskejä. Yksi rokotekehityksen seuraavia askelia on tehdä niistä vieläkin turvallisempia. Tähän vaikuttaa mm. se kuinka rokote saatetaan elimistöön. Tässä suomalaisten panos Sakselan, Ylä-Herttualan ja Kari Alitalon johdolla on uraa uurtavaa. Tätä kirjoitettaessa heillä on nyt rahoitusta tutkimusten jatkamiseen. Kunnollinen ja nopea panostus suomalaiseen teknologia osaamiseen kannattaa minusta tehdä. Koronavirus ei ikävä kyllä tule katoamaan, ja siitä tulee varmasti lisää variantteja. Joudumme ottamaan uusia rokotuksia, mutta uskon että olemme voiton puolella eikä korona ole enää uutisten ykkösaihe. Riski on lähinnä siinä, että jos emme huolehdi epidemiasta myös kehitysmaissa, sieltä voi tulla vielä sellainen variantti joka läpäisee rokotesuojan. MERS ja SARS ovat opettaneet sen, että myös nykyistä vaarallisempi variantti on mahdollinen.

Toimintaohjeita

Jos epäilet koronavirusta, älä mene ilmoittamatta etukäteen minnekään hoitoon.

Työnantajia suositellaan antamaan itse lyhyet sairaslomat. Flunssaa sairastavien kannattaa aina välttää taudin levittämistä. Jos sairasloma pitkittyy, tarvitaan hoitoa tai tutkimuksia, olkaa meihin yhteydessä.

Tartuntapäivärahan suhteen täytyy seurata viranomaisten antamia ohjeita.


_______________________________________________________________________________________________

Ammattilaisia suosittelemme katsomaan WHO:n tekemät kurssit: